Je boek is jouw kindje en je wil natuurlijk dat er goed voor wordt gezorgd, dat je met betrouwbare partijen samenwerkt en dat het een knallend succes wordt. Een boek uitgeven is een fantastische droom die je ongetwijfeld met veel zorg en aandacht wil laten uitkomen. Maar stiekem komt er een heleboel bij kijken en zijn er een heleboel valkuilen waar je in kunt trappen. Ik vertel je de vijf grootste don’ts van het uitgeven van een boek.
Goedkoop laten drukken in het buitenland
Het is een cliché voor een reden: goedkoop is duurkoop. Je boek laten drukken in het buitenland klinkt aanlokkelijk, vooral als je alles zo goedkoop mogelijk wil laten doen. Maar weet je ook de échte prijs die je daarvoor betaalt? Vaak kopen buitenlandse bedrijven afgekeurde persen uit Nederland op, waarop ze vervolgens vrolijk verder drukken. Het gevolg? Geen tussentijds onderhoud of controle en dus slecht gedrukte boeken. Een voorbeeld: de basiskleuren (CMYK: cyan, magenta, yellow, key – oftewel zwart) worden altijd apart over elkaar heen afgedrukt. Bij afgekeurde persen kan het voorkomen dat ze niet goed over elkaar zijn uitgelijnd. Op mijn boekenplank staat een boek dat is gedrukt op een afgekeurde pers in een Oost-Europees land waarop je dat heel goed ziet: naast een oranje kader zie je een heel lelijk roze lijntje – een verschoven magentaplaat dus. De kwaliteit is gewoon ruk. Investeer in kwaliteit, het is het meer dan waard!
Kleine disclaimer: uiteraard zijn niet álle drukkers in het buitenland per definitie slecht. Check vooral goed of ze samenwerken met gecertificeerde bedrijven hier in Nederland.
Spellingscontrole door een bekende
Ik weet dat dit een makkelijke kostenbesparende post is, maar denk twee keer na voordat je je volledige boek laat redigeren door de buurvrouw van je moeder die gepensioneerd is en vroeger bijles Nederlands gaf aan kinderen van de basisschool. Spelling, grammatica, zinsbouw, leesbaarheid… dat is een vak apart. Kies voor een professionele redacteur. Een goede boekenredacteur helpt je bovendien inhoudelijk met je boek: is het leesbaar? Zijn er passages die sterker kunnen of zelfs geschrapt mogen worden? Gaat een uitgeverij überhaupt je manuscript lezen op basis van jouw eerste vijf pagina’s? Ook hier geldt: ga altijd voor kwaliteit.
Spellingscontrole door de gepensioneerd buurvrouw van je moeder die vroeger bijles Nederlands gaf aan basisschoolkinderen: geen goed idee…
Je boek laten ontwerpen door een online tool
Het is niet zo moeilijk om een boek te laten ontwerpen door een online tool, toch? Een boek heeft immers alleen maar letters. Was het maar zo simpel! Je boek wordt gelezen door mensen, en een vormgever zoals ik weet hoe je een boek fijn leesbaar maakt voor de lezer. Ik weet wat je moet doen om de ogen van je lezer niet te overbelasten tijdens het lezen. Een online tool houdt zich daar niet altijd mee bezig. Wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het laten ontwerpen van je boek? Bekijk deze blog dan ook eens.
Glanzend papier voor boeken met veel tekst
Een boek met glanzend papier voelt heerlijk en ziet er luxe uit, maar eerlijk: voor romans en andere boeken met veel tekst is glanzend papier de hel. Door de manier waarop licht op de bladzijden weerkaatst, leest het boek namelijk niet lekker. Je ogen worden snel moe. Dikke kans dat je lezers het boek vlug weer aan de kant leggen. Voor een magazine of een boek met afwisselend tekst, foto’s en kaders is glanzend papier prima, maar voor een leesboek? Niet doen.
Alleen al je papierkeuze is een belangrijke taak voor het uitgeven van je eigen boek. Er zijn namelijk een heleboel verschillende papiersoorten van verschillende kwaliteit. Ik werk samen met drukkerij de Bink en die hebben een keuzegalerij van wel honderden soorten. Gelukkig kunnen ze je adviseren in de beste opties, mag je zelf de papiersoorten voelen en brainstormen we samen wat het beste past bij jouw boek.
Samenwerken met shabby uitgeverijen
Laat je niet, ik herhaal: laat je NIET verleiden door mooie praatjes van uitgeverijen. Nederland zit vol gerenommeerde uitgeverijen die het liefst zoveel mogelijk geld aan je verdienen. Ze praten je in een deal en voor je het weet onderteken je een contract waarin je ongemerkt de rechten van je eigen boek verkoopt. Het gebeurt. Onderteken nooit zomaar iets en denk goed na over iedere stap die je in dit proces zet. Lees heel goed de algemene voorwaarden door of laat een jurist dat doen. Luister zeker ook naar je intuïtie. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo. Ik ken ontelbaar veel verhalen van mensen die belachelijke voorwaarden onder hun neus kregen.
Lees de kleine lettertjes in de algemene voorwaarden en luister naar je gevoel
Goede uitgeverijen zijn heel selectief in wat ze uitgeven, daar kom je niet zomaar tussen. Een shabby uitgeverij neemt met liefde alles uit handen, maar je houdt er vaak niks van over, tekent je eigen rechten weg of ze doen bijvoorbeeld vrijwel niks aan marketing. Waardoor je, als puntje bij paaltje komt, de verkoop alsnog zelf zit te doen. Ik kan je alleen maar meegeven: lees de kleine letters met een vergrootglas!
Jouw eigen boek uitgeven met zorg en liefde
Een betrouwbare drukker, een professionele redacteur, een ontwerper die jouw boek helemaal afstemt op jouw doelgroep – dat is wat jouw boek verdient. Je hebt bloed, zweet en tranen erin gestopt, dus je mag niets minder verwachten dan het beste voor de stappen die leiden tot dat fysieke exemplaar in jouw handen. Ik werk met alle liefde met je samen en denk met je mee over alle stappen die je gaat zetten naar je eigen boek uitgeven. Klinkt tof? Vind ik ook! Als jou het ook tof lijkt om samen te werken aan jouw boekontwerp én je wil echt voor kwaliteit gaan, stuur me dan een berichtje!